Sweet potato with chickpeas from the oven

Ingredients for 2 persons
– 2 sweet potatoes
– 1 can / jar of chickpeas
– 1/2 teaspoon of cumin
– 1/2 teaspoon of cinnamon
– 1/2 teaspoon of paprika powder
– Olive oil
– 5 tablespoons of low-fat yogurt
– 1 tablespoon mayonnaise
– 1 teaspoon of dried or fresh dill
– pinch of garlic powder
– 1/2 tablespoon of lemon juice
– fresh coriander
– pointed pepper (cut into pieces)

 

Preparation method

1. Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
2. Drain the chickpeas, pour into a bowl and pour some olive oil over it.
3. Add the cumin, cinnamon and paprika powder and mix.
4. Cut the sweet potato (s) through the middle and pass through the chickpea-seasoning mixture so that it picks up some of the herbs and olive oil, place it on an oven plate with parchment paper and place it in the preheated oven.
5. After about 20 minutes you take it out and add the chickpeas (since they do not have to last as long). Place it for another 15 to 20 minutes in the oven.
6. For the sauce: mix the low-fat yogurt, mayonnaise, dill, garlic powder and lemon juice into a small bowl, and the sauce is ready.
7. Place the sweet potato (s) on a plate, throw the chickpeas over that playfully and drizzle with the sauce. Add some fresh coriander and paprika for the extra flavor. (Possibly serve on a bed of lettuce)

juli 20, 2018

Zoete aardappel met kikkererwten uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen
– 2 zoete aardappelen
– 1 blikje/pot kikkererwten
– 1/2 theelepel komijn
– 1/2 theelepel kaneel
– 1/2 theelepel paprika poeder
– Olijfolie
– 5 eetlepels magere yoghurt
– 1 eetlepel mayonaise
– 1 theelepel gedroogde of verse dille
– mespuntje knoflookpoeder
– 1/2 eetlepel citroensap
– verse koriander
– puntpaprika (in stukjes gesneden)

 

Bereiding
1. Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius.
2. Laat de kikkererwten uitlekken, schenk over in een bakje en giet er wat olijfolie overheen.
3. Voeg de komijn, kaneel en paprika poeder erbij en meng door elkaar.
4. De zoete aardappel(en) snijd je door midden en haal je even door het kikkererwten-kruiden mengsel zodat het ook wat van de kruiden en olijfolie oppikt, leg dit dan op een ovenplaat met bakpapier en plaats het in de voorverwarmde oven.
5. Na zo’n 20 minuten haal je het eruit en doe je de kikkererwten erbij (aangezien deze minder lang mee de oven in hoeven). Plaats dit nog zo’n 15 tot 20 minuten in de oven.
6. Voor de saus: meng de magere yoghurt, mayonaise, dille, knoflookpoeder en citroensap door elkaar in een kommetje, en klaar is de saus.
7. Leg de zoete aardappel(en) op een bord, gooi de kikkererwten daar speels overheen en besprenkel met de saus. Voeg wat verse koriander en paprika toe voor de extra smaak. (Eventueel serveren op een bedje van sla)

juli 19, 2018