Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over onze gezondheidsreizen. Klik op de vraag, zodat u het antwoord kunt bekijken.

Health Holidays biedt de absolute uitkomst voor wie zich sprankelend goed wil voelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is de beste start voor een nieuw leven, doordat bloed- en lymfevaten gereinigd worden en alle organen een betere doorbloeding krijgen. Zichtbaar knappen mensen dagelijks enorm op en medicijngebruik kan vaak verminderd of gestopt worden. Wanneer u deelneemt aan de sapkuur en het sportprogramma van Health Holidays heeft u daar aantoonbaar voor langere tijd baat van. Vele kilo’s afvallen en ongemerkt stoppen met roken en/of andere verslavingen is een prettig bijproduct. Nog een voordeel is dat u zich bewust wordt van uw gezondheid en u de door Health Holidays verkregen energie zo lang mogelijk wilt vasthouden.

De mens is eenvoudigweg niet gebouwd voor het eten van verhit voedsel. In de natuur is de mens het enige wezen dat zijn voedsel verhit en vele wijdverspreide ziektes zoals kanker, hartklachten en diabetes komen dan ook alleen voor bij de mens. Door eten te verhitten verdwijnen op zeer snelle wijze de essentiële vitamines, aminozuren en vooral enzymen, waardoor u deze belangrijke voedingsstoffen mist. Bovendien wordt bij het verhitten van eten de moleculaire structuur van voedsel veranderd en wordt het toxisch. Deze toxische elementen komen in uw lichaam terecht en hechten zich in weefsel, vaten en organen en veroorzaken in de loop der jaren allerlei soorten lichamelijke klachten zoals het niet lekker in uw vel zitten, koude handen en/of voeten, aderverkalking, maagdarmstoornissen, astma, huidproblemen enz. De gemiddelde menselijke weerstand tegen stress en ziekten neemt schrikbarend af en inmiddels is wel gebleken dat veel medische behandelingen de oorzaak van lichamelijke en geestelijke klachten niet wegnemen.

Hoewel het menselijke lichaam zeer flexibel en zelfregulerend is en het vele jaren de gevolgen van het ziekmakende voedsel kan bestrijden, zal op een gegeven moment uw lichaam ook de verwoestende gevolgen van uw eetpatroon niet meer aankunnen. Essentiële organen en vaten raken verstopt door een dikke laag plaque, waardoor er geen optimale doorbloeding kan plaatsvinden. Met als effect een verstoring in uw stofwisseling, bloedarmoede, hoog cholesterolgehalte, jicht, hoge bloeddruk, schildklierproblemen, lusteloosheid, overgewicht. Dit zijn allemaal vervelende gevolgen van een tekort aan biologische mineralen en verstoorde hormoonhuishouding, omdat slecht doorbloedde klieren slecht functioneren. Voedingsstoffen kunnen het makkelijkste uit rauwe, onbewerkte groenten en fruit opgenomen worden. En hoe fijner die groenten en fruit in onze spijsverteringstelsel komen, des te meer profijt ons lichaam daarvan heeft. Vandaar dat u bij Health Holidays versgeperste en zeer geconcentreerde sappen krijgt, want dan hoeven de ingewanden niet meer aan het werk. De sappen passeren heel snel de darmwand en alle voedingsstoffen komen vrijwel direct in de bloedbaan.

Na enkele dagen sapvasten zult u merken dat het hongergevoel uitblijft, omdat uw lichaam alle benodigde stoffen in optimale vorm binnenkrijgt. Uw lichaam krijgt eindelijk de gelegenheid om alle afval te verwijderen. Een Health Holiday is een sapkuurvakantie waarop u niets moet, behalve genieten en regelmatig bewegen.
Iedereen wil meer energie hebben. Van alle functies van het menselijk lichaam eist uw spijsvertering de meeste energie. U herkent wel het slaperige gevoel na een late of (te) grote maaltijd. Dit komt, doordat alle energie wordt geconcentreerd op de verwerking van het voedsel.

Hoe fijner groenten en fruit in onze spijsverteringstelsel terecht komen, des te meer profijt ons lichaam ervan heeft. Bij Health Holidays consumeert u uitsluitend geconcentreerde sappen, geperst uit verse groenten en vers fruit. Hierin zitten geen vezels. Daardoor kunnen de sappen heel snel de darmwand passeren en komen alle voedingstoffen vrijwel direct in de bloedbaan. Uw lichaam is geen energie kwijt aan uw spijsvertering en kan deze energie gebruiken om uw lichaam tot in de diepste poriën en kleinste adertjes te reinigen.

Het drinken van kruidenthee en mineraalwater helpt om alle afval uit uw binnenste te spoelen. Door regelmatig te bewegen zet u de longen, het hart en alle spieren aan het werk om u te bevrijden van blokkades in uw organen, weefsels en energiehuishouding. Uw bloed krijgt nu de kans om meer rode bloedlichaampjes aan te maken, die op hun beurt weer voor een betere zuurstoftoevoer naar alle organen zorgen. U geeft uzelf lichamelijk en geestelijk een grote schoonmaak en als plezierig bijkomend effect geeft dat een prachtig lijf, een stralende teint en een hoeveelheid energie waar u versteld van staat!

Met betrekking tot het ontgiften komt u op internet veel verschillende termen tegen zoals detoxen, sapvasten, ontgiften, kuren en ontslakken. Uiteindelijk hebben deze begrippen dezelfde betekenis; het lichaam ontdoen van gif- en afvalstoffen.
 • Zo staat de vertaling van het Engelse woord detoxen gelijk aan het Nederlandse woord ontgiften.
 • Sapvasten is de methode om uw lichaam te ontgiften.
 • Ontslakken is een gevolg van het sapvasten. Tijdens het sapvasten worden uw darmen gereinigd van achtergebleven afvalstoffen, de slakken.
Bij aankomst op de luchthaven van de desbetreffende bestemming wordt u door onze transferbus rechtstreeks naar de accommodatie gebracht. Na aankomst bij de accommodatie wordt u door de begeleiding rondgeleid en leert u uw medesappers kennen onder het genot van een welkomstsapje. Op de eerste dag krijgt u een intakegesprek met onze begeleiding, waarbij tevens uw bloeddruk en hartslag wordt gemeten en uw lichaam wordt gewogen.

Het dagprogramma is als volgt:
Afhankelijk van uw conditie start u de dag een looptrainingen, waarbij u gaat wandelen, Nordic walken of hardlopen. Hierna krijgt u een glas citroensap aangelengd met water. Na een kwartier nuttigt u een heerlijke versgeperste vruchtensap bestaande uit 3 verschillende vruchten. Na de vruchtensap is het tijd voor de bodyshape. De bodyshape bestaat uit spierversoepelingsoefeningen zoals aerobics, yoga of pilates. Met de bodyshape eindigt het ochtendprogramma en heeft u alle tijd om te ontspannen en te genieten van uw welverdiende vakantie. De turbosap, bestaande uit tomatensap, staat tevens voor u klaar in een thermosfles. Deze kunt u verdelen over uw vrije middag en meenemen naar bijvoorbeeld de thalasso, de golfbaan of het strand. In de namiddag krijgt u een aquatraining. Met de aquabelt bent u gewichtloos, waardoor u beter en makkelijker uw spieren kunt trainen en oefeningen kunt doen die door de zwaartekracht onmogelijk zijn. ’s Avonds krijgt u een versgeperste groentesap bestaande uit 3 verschillende groenten. Tijdens de sapmomenten zal de begeleiding u informatie geven en heeft u alle gelegenheid om vragen te stellen. Verder mag u de gehele dag onbeperkt water en kruidenthee drinken.
De sapkuur met het sportprogramma wordt begeleid door professioneel en gemotiveerd personeel. Dit zijn vakbekwame sportinstructeurs, bekend met het Health Holidays concept. Naast de sportinstructeurs is er ook een gastvrouw aanwezig. De gastvrouw verzorgt de sappen, geeft verdere uitleg over de sapkuur en alle mogelijkheden om van uw reis een leuke vakantie te maken. Onze begeleiding is speciaal aangenomen, omdat zij veel om mensen geven, een grote affiniteit met gezondheid hebben, goed kunnen motiveren en activeren en op een goede manier oefeningen en aquatraining kunnen geven.

Ter plaatse krijgt u een intakegesprek met deze begeleiding, zodat uw medische achtergrond, mentale welzijn en einddoelen bij hen bekend zijn. U kunt tijdens uw verblijf met al uw vragen bij hen terecht. De begeleiders adviseren u ook over gezonde voeding en het weder opbouwen van uw voeding thuis. Uw ingewanden hebben namelijk ook de vakantie van hun leven gehad en vinden het bij thuiskomst wel zo prettig om geleidelijk weer voor u aan de slag te gaan. Daardoor blijft u zich ook prettig voelen en bent u beter opgewassen tegen alle spanningen die het leven met zich meebrengt.

Regelmatig krijgen wij de vraag of het programma wordt begeleid door een arts. Er is op locatie niet 24 uur per dag een arts aanwezig, wel meten wij, indien nodig, dagelijks uw bloeddruk. Ook hebben wij uiteraard contact met de arts op locatie, deze kan altijd snel ter plaatse zijn.
Iedereen kan zich aanmelden. Het gezelschap is altijd zeer gevarieerd. Mensen van alle leeftijden treft u bij ons aan, vele jongeren, heel verstandige zeventigers die alles uit het leven willen halen, zowel mannen als vrouwen, individuen en duo’s. Het grootste gedeelte van onze gasten reist alleen. Met gelijkgestemde zielen zult u deze zeer gezonde en gezellige kuurreis gaan ondervinden. Zieke mensen, gezonde mensen, slank of volslank, iedereen heeft baat bij een sapkuur. Bij medicijngebruik bevelen wij u wel aan om altijd, voordat u boekt, uw behandelend arts te raadplegen en eventueel te verwijzen naar deze website! U bent niet verplicht om aan alle activiteiten mee te doen. Uiteraard adviseren wij u dit wel te doen, want op deze manier bereikt u het meeste effect. Tevens bevelen wij u aan tot het einde van uw sapvastenvakantie door te gaan met de sapkuur en dagelijks alle sappen te nuttigen. Het is uw eigen verantwoordelijkheid, wanneer u besluit niet alle sappen of niet de gebruikelijke samenstelling van de sappen te nuttigen. Iedereen die nog redelijk ter been is kan meedoen. Voor personen met een erg slechte conditie kan een aangepast programma worden samengesteld. Wanneer u niet aan alle activiteiten kunt meedoen, kunt u zich ook gewoon aanmelden bij Health Holidays. De sapkuur doet eigenlijk het meeste werk. Bewegen, in welke frequentie of op welk niveau dan ook, intensiveert het ontgiften en het revitalisatieproces. Onze ervaring leert dat Health Holidays een prima start is voor nieuw leven, want het levert vaak een verbetering in de hormoonhuishouding op. Hoge bloeddrukpatiënten knappen zienderogen op, net als diabetespatiënten. Overgangsklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. En als u alleen maar gewicht wilt verliezen, dan bent u bij Health Holidays ook aan het juiste adres. Toch draait het bij ons niet uitsluitend om gewichtsverlies, het gaat om het herstellen van uw gezondheid. Vol langdurige energie, enorm opgeknapt en met een opgeruimd gemoed keert u naar huis. Wanneer u één op één begeleiding wenst, dan is dit uiteraard ook mogelijk. Vraag dan telefonisch of per e-mail een Personal Health Holiday aan en wij maken een reis op maat voor u.
Health Holidays biedt het gehele jaar door gezondheidsreizen. Wij bieden sapkuren naar diverse bestemmingen, zoals Portugal, Turkije en Fuerteventura (Canarische Eilanden). Door deze diversiteit in het aanbod bieden wij ú de keuze. Van september tot en met mei bieden wij de luxe Algarve in Portugal. In het voor- en najaar kunt u met ons mee naar het charmante Kas in Turkije en in de zomermaanden kunt u naar het zonnige Canarische Eiland Fuerteventura (Spanje). Bij elke bestemming staan de vertrekdata vermeld onder het kopje Beschikbaarheid (op de pagina's Portugal, Turkije en Fuerteventura).
Gemiddeld vallen vrouwen een halve kilo per dag en mannen één kilo per dag af.
Hoeveel u kunt afvallen is echter geheel afhankelijk van uw discipline en overgewicht.
U raakt overigens meer vet kwijt dan de weegschaal aangeeft, omdat nieuw spierweefsel aanmerkelijk zwaarder is dan vet.
 • Vlucht (bij Portugal optioneel)
 • Verblijf in de door u gekozen accommodatie
 • Sapkuur en sportprogramma onder professionele begeleiding
 • Persoonlijk in- en outtake gesprek
 • Onbeperkt water en kruidenthee
 • Uitgebreide informatie voorafgaand aan, gedurende de reis en bij thuiskomst
 • Goedgevulde healthybag voor uw terugreis
 • Zekerheid en garantie van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
De transfer vanaf luchthaven naar accommodatie en vice versa is bij te boeken als groeps- of privétransfer. Per bestemming kunnen er extra faciliteiten bij de reissom zijn inbegrepen. Kijk hiervoor onder het kopje van de desbetreffende bestemming bij Prijzen & Boeken.
Wanneer u een kuurreis voor 1 persoon boekt, dan krijgt u een eigen kamer/appartement, welke u uiteraard niet hoeft te delen. U betaalt de éénpersoonsprijs. Indien u met meerdere personen in één kamer wenst te verblijven, dan dient u zelf te zorgen voor een tweede of derde reisgeno(o)t(e).
Ongeveer 90% van onze gasten reist alleen, dus u bent zeker niet de enige persoon die alleen reist.
Health Holidays werkt niet met een minimum aantal deelnemers, u hoeft dus niet te wachten met boeken om zeker te zijn dat u met ons mee kunt. De reis gaat ongeacht het aantal deelnemers gewoon door, tenzij zich gewichtige omstandigheden voordoen (zoals vermeldt in artikel 13 van de ANVR voorwaarden). Gemiddeld ligt de groepsgrootte tussen 10 en 20 personen. Dit is echter afhankelijk van de periode waarop u gaat, het komt voor dat de groep groter is dan 20 personen. Wij zorgen altijd voor voldoende begeleiding, zodat u verzekerd bent dat u tijdens uw Health Holiday de aandacht krijgt die u verdient.
Ter plaatse kunt u bij onze begeleiding massages boeken.
De kosten voor een massage zijn € 40,- per half uur en € 65,- per uur.
Een massage biedt naast pure ontspanning ook fysiologische effecten. Het is goed voor de bloedsomloop en bevordert de lymfewerking, waardoor afvalstoffen sneller worden verwijderd en er geen vochtophopingen optreden. Een massage laat uw spieren rekken en ontspannen, maakt ze soepeler, vergroot de bewegingsuitslag en biedt hulp bij het herstel van geblesseerde spieren.
Wij begeleiden u in de voorbereiding op een Health Holiday. Bij uw reisbescheiden ontvangt u uitgebreide informatie over de sapkuur met het sportprogramma en de bijbehorende afbouwperiode. Tijdens deze periode van één week voor vertrek dient u uw eetpatroon aan te passen, zodat uw lichaam alvast kan wennen, eventuele ontwenningsverschijnselen minder groot en de effecten van Health Holidays nog positiever zullen zijn.
 • Zwemkleding
 • Sportkleding
 • Goed ingelopen sportschoenen en/of wandelschoenen
 • Leuke boeken en/of magazines en vrolijke muziek
Omdat de sapkuur met het sportprogramma van Health Holidays zo ontzettend goed voor u is! Laten we eerlijk wezen: wat betekent een week of langer enkel leven op sappen en veel bewegen nu op een mensenleven? Zeker als u ongemerkt overtollig gewicht verliest en/of van uw rook-, alcohol-, koffie- en/of medicijnverslaving kan genezen. Bij terugkomst in uw eigen omgeving zal het iedereen opvallen hoe goed u zich voelt en dat u dat ook uitstraalt. Het mooiste komt nog: u zult nog maanden kunnen genieten van uw verbeterde conditie en onbewust in beweging willen blijven.
 • Rob Kasper Ligthart, erkend gezondheidsfilosoof, heeft in 1985 de sapkuur met het sportprogramma ontwikkeld. Inmiddels organiseren wij al 38 jaar deze spectaculaire gezondheidsreizen, waardoor u bij ons de meeste ervaring en kennis zult vinden.
 • Wij zijn lid van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds. Dit biedt u zekerheid, zodat u met een gerust hart en een gezond verstand kunt boeken.
 • U kunt het gehele jaar wekelijks met ons mee naar 1 van onze 3 locaties, wij bieden ú de keuze.
 • Onze bestemmingen bieden altijd een aangenaam warm klimaat. Dit is essentieel en bevordert het ontgiften. Geen extreme hitte, dit is onverantwoord voor een sapkuur met een sportprogramma.
 • De sappen zijn zodanig samengesteld, dat u alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Alleen door rauwe en verse sappen kunt u uw lichaam geheel en goed reinigen, dat is dan ook datgene wat wij u bieden.
 • Wij nemen alle tijd voor uw vragen en staan u graag te woord!
U kunt een Health Holiday boeken:
 • Via deze website (bij de locatie van uw keuze onder het kopje Prijzen & Boeken)
 • Per email info@health-holidays.nl
 • Telefonisch via 020 – 400 22 33 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 t/m 17:30 uur)
Bij uw boeking vragen wij tevens persoonlijke gegevens, zoals lengte, gewicht, gebruik van koffie/thee, alcohol en sigaretten, conditie, medicijngebruik en lichamelijke klachten. Dit vragen wij, zodat onze begeleiding zich alvast op uw komst kan voorbereiden. Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw persoonlijke gegevens om.
Mocht het voor u niet haalbaar of gewenst zijn om op één van onze vertrekdata te gaan, dan is het uiteraard ook mogelijk te vertrekken op een andere datum. Ook wanneer u van een andere luchthaven of uit een ander land dan Nederland wenst te vertrekken, maken wij graag voor u een offerte op maat.
Beschikt u over een voucher van een luchtvaartmaatschappij en wilt u deze graag gebruiken om een Health Holiday te volgen? Woont u in één van de landen, waar wij ons programma houden? Wilt u graag zelf uw vlucht boeken? Dat is uiteraard mogelijk, wij maken dan graag een offerte op maat exclusief vlucht. Bij onze reizen naar Portugal kunt u bij de online boeking kiezen voor een reis exclusief vlucht. Indien gewenst, verzorgen wij wel de transfer van de luchthaven naar de accommodatie en vice versa voor u.

Staat uw vraag er niet tussen?

Stuur dan een e-mail naar info@health-holidays.nl of bel ons op telefoonnummer 020-400 22 33.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:30 uur.