Vegetarian pea soup

Ingredients for 2 persons
– 2 liters of water
– 300 grams of split peas
– 1 tablespoon of salt
– 5 sprigs of parsley
– 50 grams of butter
– 1/4 celeriac
– 1 leek
– Half winter carrot
– Half fennel tuber
– 3 sprigs of rosemary
– 2 teaspoons of sambal oelek
– 1 onion

Preparation method
1. Fill the soup pot with 2 liters of water, the split peas and the salt and bring it to a boil.
2. Scoop the foam from the water.
3. Add the parsley and let it cook through.
4. Cut the onion into small cubes and finely chop the rosemary.
5. Smother all vegetables, the onion and rosemary in the butter in a wok or frying pan with a lid on a low heat.
6. Stir occasionally in the peas and the smothering vegetables. When the peas start to fall apart and the vegetables are smothered, add the vegetables to the pea soup.
7. Cook for another hour on a low heat and add a little sambal.

juli 20, 2018

Vegetarische erwtensoep

Ingrediënten voor 2 personen
– 2 liter water
– 300 gram spliterwten
– 1 eetlepel zout
– 5 takjes peterselie
– 50 gram boter
– 1/4 knolselderij
– 1 prei
– Halve winterpeen
– Halve venkel knol
– 3 takjes rozenmarijn
– 2 theelepels sambal oelek
– 1 ui

Bereidingswijze
1. Vul de soeppan met 2 liter water, de spliterwten en het zout en breng dit aan de kook.
2. Schep het schuim van het water.
3. Voeg de peterselie toe en laat het rustig doorkoken.
4. Snijd de ui in kleine blokjes en hak de rozemarijn heel fijn.
5. Smoor alle groenten, de ui en rozemarijn in de boter in een wok of koekenpan met een deksel erop op een laag vuurtje.
6. Roer af en toe in de erwten en de smorende groenten. Als de erwten uit elkaar beginnen te vallen en de groenten gesmoord zijn, voeg de groenten dan bij de erwtensoep.
7. Kook dit nog een uur op een laag pitje en doe er dan een beetje sambal bij.

juli 19, 2018