Mijn ervaring met detoxen…

Ik besloot afgelopen jaar een Detox kuur te volgen, dit even goed aanpakken, en mij professioneel te laten helpen, ondanks dat mijn cardiologen mij dat verboden hadden. Maar dat hield mij niet tegen. Op internet kunnen jullie natuurlijk duizenden verschillende detoxvakanties vinden. Maar omdat mijn man van Turkije houdt en ik toch van oorsprong Turks ben, hebben wij besloten naar Turkije met de Nederlandstalige reisorganisatie Health Holidays te gaan. Dit was een 7 daagse vakantie: sapvasten gecombineerd met 3 x dagelijkse lichamelijke activiteiten. Nou ja, het was meer een Boot Camp 🙂 dan vakantie 🙂 🙂 🙂

Er was een groep van 13 personen (11 dames en 2 heren) waarvan 2 vriendinnen van ons 🙂 Iedereen kwam uit verschillende steden, uit verschillende leeftijden en beroepsgroepen. Het was erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Iedereen was er voor zichzelf voor een bepaald doel of om een bepaalde reden. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Ik ben een doorzetter en wanneeer ik iets in mijn hoofd heb, dan ga ik er ook 100% voor, dus hield ik vol, tot en met de laatste dag sapvasten. Alleen de lichamelijke activiteiten kon ik helaas door mijn beperking aan mijn rechter been/voet niet tot het einde volhouden. Ik deed de 5e en de 7e dag één sportieve activiteit in plaats van drie.

Ons dagprogramma zag er zo uit: ’s morgens om 6:30 uur wandelen, of snelwandelen, of hardlopen, hierna eerst een citroensap en een half uur later om 8:00 uur onze eerste sap. Deze bestond uit drie verschillende fruitsoorten, appel + sinaasappel + een fruit, dat elke dag varieerde. Dan waren wij één uur vrij en hadden van 10:00 uur tot 11:00 uur een body workout. Deze was ook elke dag anders, van pilates, yoga, body pump, conditie tot freeletics. Hierna hadden wij vrije tijd tot 16:00 uur. Onze middagsap stond in thermoskannen in de koelkast klaar en iedereen kon deze dan nuttigen, hoe en wanneer diegene dat wilde. Deze sap was elke dag gelijk, bestaande uit komkommer en tomaat en basilicum. In de vrije tijd hingen wij lekker aan zee op onze ligbedden te chillen en energie bij te tanken 🙂 iets van zomer-vakantie-gevoel te hebben 😉 Om 16:00 uur hadden wij een workout in zee of in het zwembad, afhankelijk van de zee. Na een uur in het water uitgeput te zijn, waren wij tot 18:00 uur vrij om vervolgens ons avondsapje te nuttigen. Deze bestond uit komkommer, wortel en een derde groente soort, elke dag een andere soort. Hierna hadden wij geen verplichtingen 🙂 Meestal maakten wij ons op, net als bij gewone vakanties, en gingen lekker het hotel uit om de buurt te verkennen en in de stad een terrasje te pakken. De hele tijd was water en kruidenthee drinken onbeperkt en er was een tafel vol met meer dan 50 verschillende soorten thee.

De eerste dag was ik snel moe, maar met elk dag, die verging, kreeg ik meer energie en werd ik meer zen. Alles bij elkaar ben ik 4,5 kilo verloren en in totaal 6 cm van mijn taille. Maar wat mij het meest gefascineerd heeft, is, dat ik veel energieker was geworden, kon beter doorslapen en de rust in persoon was geworden. Mentaal was ik compleet in de ZEN-status 🙂 Yepp, this is it 🙂 en ik heb geen slechte ervaring in verband met mijn hartklachten gehad, waar mijn cardiologen bang van waren (dat misschien de medicijnen hun werk niet konden doen, of dat ik vocht tekort kwam en mijn nieren kon beschadigen). Nee, alles is goed gegaan. En nog sterker: Ik had paar dagen later weer een bloedonderzoek voor mijn bloedwaarden in het ziekenhuis (Erasmus MC Rotterdam) en alle bloedwaarden waren beter dan 3 maanden ervoor en de cardioloog zei letterlijk:’Het is lang geleden, dat u zulke goede bloeduitslagen had Mevr. Erguven’. Nou, is dat niet bewijs genoeg, dat het echt werkt, dat maar 7 dagen soms voldoende kunnen zijn, om zoveel in jouw lichaam te verbeteren en te genezen??? Voor mij wel!!!

Uuuups, I did it again…..En omdat het zo goed bevallen was, deed ik het dit jaar in mei 2017 weer bij Health Holidays in Turkije 🙂  en ik denk, dat het niet de laatste keer was 😉 🙂 🙂

augustus 25, 2017