Zucchini cake with sweet potato

Ingredients for a cake for 12 persons
– 2 zucchini (approximately 300 grams grated)
– 1 sweet potato (approx. 300 grams grated)
– 1/2 (45 grams) finely chopped dill
– 80 grams finely grated Parmesan
– 4 spring onions (finely chopped)
– pair of green asparagus
– 6 eggs
– 280 grams wholemeal self-rising flour
– 1 teaspoon sea salt
– black pepper

Preparation
Heat the oven to 180 degrees. Put the grated zucchini in a sieve and squeeze out the moisture as much as possible.
Tip: If you put the zucchini in a clean tea towel, you can also squeeze out the moisture.
Put the dried zucchini in a bowl. Add the sweet potato, dill, Parmesan cheese, onions, eggs, flour, salt and pepper. Stir well. Line the cake tin with baking paper of about 25 cm. Spoon the mixture into the cake tin. Smooth the top and press the asparagus into it. Bake the cake in the preheated oven for 1.5 hours.
Tip: When the skewer comes out clean, you know it’s ready.
Let the cake cool for 10 minutes. Remove the can after 10 minutes and let it cool further. When it is no longer hot, bon appetit!

januari 23, 2019

Courgettecake met zoete aardappel

Ingrediënten voor 12 personen
– 2 courgettes (circa 300 gram geraspt)
– 1 zoete aardappel (circa 300 gram geraspt)
– ½ (45 gram) fijngehakte dille
– 80 gram fijn geraspte Parmezaan
– 4 lente-uitjes (fijngesneden)
– paar groene asperges
– 6 eieren
– 280 gram volkoren zelfrijzend bakmeel
– 1 theelepel zeezout
– zwarte peper

Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180 graden. Doe de geraspte courgette in een zeef en knijp zoveel mogelijk het vocht eruit.
Tip: Als je de courgette in een schone theedoek legt, kan je ook het vocht eruit knijpen.
Doe de gedroogde courgette in een kom. Voeg de zoete aardappel, dille, Parmezaanse kaas, uitjes, eieren, bloem, het zout en peper toe. Roer het geheel goed door elkaar. Bekleed de cakevorm met bakpapier van ongeveer 25 cm. Schep het mengsel in de cakevorm. Strijk de bovenkant glad en druk de asperges erin. Bak voor 1,5 uur de cake in de voorverwarmde oven.
Tip: Wanneer de satéprikker er schoon uit komt weet je dat hij klaar is.
Laat de cake 10 minuten afkoelen. Verwijder het blik na 10 minuten en laat het verder afkoelen. Wanneer het niet meer gloeiend heet is, eet smakelijk!

oktober 29, 2018