Cauliflowercurry

Ingredients for 4 persons
– 250 grams of brown rice
– 3 tablespoons of rice oil, or other neutral oil
– 4 tablespoons of ground coconut
– 2 onions, chopped
– 3 cloves of garlic, finely chopped
– 3 cm of fresh ginger, peeled
– 4 teaspoons of ground coriander (ketoembar)
– 2 teaspoons of yellow root (turmeric)
– 2 cloves
– 2 teaspoons of paprika powder
– ¼ teaspoon of salt
– ¼ teaspoon of chilli powder or to taste
– 1 can of coconut milk (400 milliliters)
– 1 cauliflower, in small florets
– 200 grams of carrots, in cubes
– ½ pack of garden peas (a 450 grams, frozen)
– 1 can of lentils, drained

 

Preparation method
Boil the rice according to the instructions on the package. Heat 1 tablespoon of oil in a skillet and fry the coconut grater in 3 minutes until golden brown. Put the coconut in the container of the hand blender. Heat 1 tablespoon of oil in the wok again and fry the onion and garlic for 4 minutes. Cut the ginger into pieces. Puree the coconut and onion with garlic, ginger, coriander, turmeric, cloves, paprika powder, salt and possibly chilli powder with the hand blender into a paste. Heat the rest of the oil and stir-fry the curry paste for 3 minutes. Add the coconut milk and bring to the boil. Add the cauliflower florets and carrot and simmer for 15 minutes. Add the garden peas and lentils for the last 4 minutes. Serve with the rice and possibly some almond shavings.

juli 20, 2018

Bloemkoolcurry

Ingrediënten voor 4 personen
– 250 gram zilvervliesrijst
– 3 eetlepels rijstolie, of andere neutrale olie
– 4 eetlepels gemalen kokos
– 2 uien, gesnipperd
– 3 tenen knoflook, fijngesneden
– 3 cm verse gember, geschild
– 4 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
– 2 theelepels geelwortel (kurkuma)
– 2 kruidnagels
– 2 theelepel paprikapoeder
– ¼ theelepel zout
– ¼ theelepel chilipoeder of naar smaak
– 1 blik kokosmelk (400 milliliter)
– 1 bloemkool, in kleine roosjes
– 200 gram wortels, in blokjes
– ½ pak tuinerwten (a 450 gram, diepvries)
– 1 blik linzen, uitgelekt

 

Bereidingswijze
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking gaar. Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en bak de kokosrasp in 3 minuten goudbruin. Schep de kokos in het bakje van de staafmixer. Verhit weer 1 eetlepel olie in de wok en fruit de ui en knoflook 4 minuten. Snijd de gember in stukjes. Pureer de kokos en ui met knoflook, gember, koriander, kurkuma, kruidnagels, paprikapoeder, zout en eventueel chilipoeder met de staafmixer tot een pasta. Verhit de rest van de olie en roerbak de currypasta 3 minuten. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes en wortel toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de laatste 4 minuten de tuinerwten en linzen toe. Serveer met de rijst en eventueel wat amandelschaafsel.

juli 19, 2018