Turkish Acili Ezme

Ingredients for 4 persons
– 1 tomato
– 1 green pepper
– 1 pickled green pepper
– 1 onion
– half a bunch of parsley
– 4 cloves of garlic
– pinch of salt
– olive oil
– 1 tablespoon red pepper puree
– half a lemon
– 2 teaspoons of paprika flakes
– 1 teaspoon of black pepper
– 1 teaspoon of salt
For decoration
– a dash of pomegranate syrup
– pieces of parsley
– walnuts
– lemon slices
– olives

 

Preparation method
Cut the tomato, green pepper, pickled pepper, onion and parsley into very small pieces. Take a bowl and put in the tomato, green pepper, onion and parsley. Cut the garlic into small pieces and squeeze out the juice by stamping it. You can make the stamping easier by adding a pinch of salt to the garlic. Add the juice to the dish with the ingredients. Make sure that the garlic is finely chopped before adding it to the other ingredients. Take a small bowl. Add the olive oil and red pepper puree. Stir well until the red pepper puree is almost dissolved in the olive oil. Squeeze the juice of the lemon and pour it into the sauce. Stir well.
Pour the sauce into the dish with the remaining ingredients. Add the teaspoons of black pepper, paprika flakes and salt. Knead the mixture well with your hands. Take two-thirds of this mixture through a mixer so that this part of the Meze becomes less coarse. Then mix this part again with the (coarser) residue. Serve your Acili Ezme on a plate and drizzle it with for example a dash of pomegranate syrup, lemon slices, olives, pieces of parsley or a few walnuts.

juli 20, 2018

Turkse Acili Ezme

Ingrediënten voor 4 personen
– 1 tomaat
– 1 groene peper
– 1 ingemaakte groene peper
– 1 ui
– een half bosje peterselie
– 4 teentjes knoflook
– snufje zout
– olijfolie
– 1 eetlepel rode peperpuree (Turks: biber salcasi)
– halve citroen
– 2 theelepels paprika vlokken
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel zout
Ter decoratie
– een scheutje granaatappel siroop
– stukjes peterselie
– walnoten
– citroenschijfjes
– olijven

 

Bereidingswijze
Snijd de tomaat, groene peper, ingemaakte peper, ui, peterselie in hele kleine stukjes. Neem een schaal en doe hier de tomaat, groene peper, ui en peterselie in. Snijd de knoflook in kleine stukjes en pers het sap eruit door het te stampen. Het stampen kun je eenvoudiger maken door een snufje zout toe te voegen aan de knoflook. Voeg het sap toe aan de schaal met de ingrediënten. Zorg dat de knoflook heel fijngesneden is, voordat je het ook bij de overige ingrediënten toevoegt. Neem een klein kommetje. Voeg de olijfolie en rode peperpuree toe. Roer alles goed door elkaar totdat de rode peperpuree bijna in de olijfolie is opgelost. Pers het sap van de citroen en giet dit in de saus. Roer even goed door.
Giet de saus in de schaal met de overige ingrediënten. Voeg ook de theelepels zwarte peper, paprikavlokken en zout toe. Kneed het mengsel goed door elkaar met jouw handen. Haal twee-derde deel van dit mengsel door een mixer zodat dit deel van de Meze minder grof wordt. Meng dit deel vervolgens weer met de (grovere) rest. Serveer je Acili Ezme op een bord en dresseer dit met bijvoorbeeld een scheutje granaatappel siroop, citroenschijfjes, olijven, stukjes peterselie of een paar walnoten.

juli 19, 2018