11 redenen om onmiddellijk te gaan detoxen in Portugal (Spoiler:- 6 kilo in één week!)

Ken je dat moment, dat je spijkerboek uit de was komt en opeens nog maar tot kniehoogte omhoog kan? Dat de knopen van je blouse er spontaan afspringen, je niet meer kunt buigen zonder dat er een bouwvakkersdecolleté verschijnt. Het moment waarop je weet: er moet iets gebeuren. Het moment waarop je beslist: ik ga detoxen. In Portugal. Met Health Holidays. Want als je toch slank en strak moet worden, kan dat maar beter in een zonnig oord gebeuren.

En dan nu de vraag: detoxen, is dat nou zo gruwelijk als je denkt dat het is? Met vreselijke honger, knallende koppijn, je humeur in de mineur en een klysma in je derrière? Nope. Het is tijd voor jezelf, een lekker kleurtje op je kop, een bak nieuwe energie en last but not least een paar kilo minder. Dus mocht je nog twijfelen, houd daar dan onmiddellijk mee op omdat:

#1 Je in zo’n detox week de meest heerlijke sapjes krijgt. Je drinkt de hele dag liters water en thee en drie keer per dag is het magische “sapmoment”.  In de ochtend krijg je een fruitsapje (de lekkerste van de dag), in de middag een tomaat-komkommersapje en ’s avonds een groentesapje.

#2 Het hongergevoel na een dag weg is. Af en toe klotst er nog wat in het rond van de thee of rommelt je buik omdat je stiekem een kauwgompje hebt gegeten waar weer rotzooi inzit die je honger opwekt, maar verder echt bijna niet.

#3 Faro maar tweeënhalf uur vliegen is. Net zo lang als met de auto van Den Bosch naar Groningen (exclusief de tijd op de luchthaven dan, maar hé, dat is gewoon me-time), alleen is het er een tikkie warmer.

#4 Drie uur per dag sporten veel gruwelijker klinkt dan het is. Ten eerste omdat je na twee dagen al resultaat ziet (of denkt te zien). Ten tweede omdat het best leuk blijkt. Je gaat iedere dag om 7.30 uur ruim een uur snelwandelen of roven (nog veel sneller wandelen) of zelfs hardlopen langs de kust. Rond 11.00 uur is er een Bodyshape les, gegeven door Ilona, die je vreselijk afbeult maar daar wel heel hard bij lacht waardoor het minder erg lijkt en ’s middags is er een Aquagym les die ook doorgaat als het regent. Het zou kunnen dat we daar niet altijd bij waren…

#5 Er bij het hotel een fantastische SPA zit waar je iedere dag in de sauna kunt liggen (goed tegen de spierpijn!) en je detox massages en gezichtsbehandelingen kunt boeken.

#6 De omgeving van Carvoeiro de mooiste en grilligste kustlijn heeft die je je maar kunt voorstellen. Zelfs als je je beroemde dipdagje hebt (rond dag 3) word je hier acuut weer vrolijk en gelukkig.

#7 Je ontmoet er leuke mensen door. Zo’n detoxweek is geschikt voor zowel einzelgängers als groepsmensen. Je kunt namelijk helemaal je eigen gang gaan en iedereen tijdens de sapmomenten alleen even kort toeknikken en verder stuurs voor je uitstaren. Maar je kunt ook samen gaan shoppen ’s middags of hangen bij de pool. Tijdens mijn detoxweek waren er ook twee aantrekkelijke piloten mee dus ik was deze reis sowieso een groepsmens.

#8 Er genoeg afleiding is in de vorm van pittoreske Portugese stadjes. Je mag Carvoeiro echt niet verlaten zonder sightseeing. Nummer één op ons lijstje is het stadje Silves waar zelfs elektriciteitskastjes mooi zijn. Probeer wel de terrasjes te mijden want wie op een terras zit, bestelt geen spa rood. Beter negeer je de terrassen en loop je van kerk naar steeg naar uitzichtpunt.

#9 De kans bijzonder klein is dat er vaker een moment is, waarop jij ongestoord een boek uit kunt lezen en kunt doen waar je zelf zin in hebt. Zonder gezeur van anderen aan je kop. Deze week is namelijk echt you-time ook al is deze term om te braken. Je besteedt alleen maar aandacht aan jezelf (en twee piloten) en komt helemaal tot rust.

#10 Je in een week tijd 6,3 kilo en 7 cm buikvet kunt kwijtraken. Oké, dat was ook wel het record van de afgelopen jaren en 3 kilo verliezen in een week is een stuk gebruikelijker maar toch, het kan echt. Het enige wat je wel even moet doen, om dit Wine-up record van – 6,3 te halen, is je vlak van te voren helemaal volproppen met alles dat God verboden heeft. Je houdt je dus niet aan het geadviseerde afbouwschema (de laatste dagen voor vertrek geen wijn, geen koffie, geen koolhydraten en zéker geen zak M&M’s meer) en hebt wel de eerste twee dagen als straf wat hoofdpijn maar je start lekker hoog qua gewicht en eindigt lekker laag. Gratis tip.

#11 Het goed is om een keer een week zonder wijn te zijn. Het is net als met de liefde: pas als je het niet hebt, weet je wat je mist. Vergeet dus niet een paar flessen van die heerlijke Portugese wijn in te slaan zodat je die direct bij thuiskomst soldaat kunt maken. Of je neemt alleen een glaasje. Want je was net zo energiek en healthy. Grapje. Gewoon een fles natuurlijk.

Bron: Wine-Up

Wil jij meer weten over het programma van Health Holidays in Portugal?
Lees hier alles over onze reizen in Portugal!

Foto credits: Pim Seuren, Sonja Bruil en Yvanka van der Zwaan

maart 30, 2018