Turkse Acili Ezme

Ingrediënten voor 4 personen
– 1 tomaat
– 1 groene peper
– 1 ingemaakte groene peper
– 1 ui
– een half bosje peterselie
– 4 teentjes knoflook
– snufje zout
– olijfolie
– 1 eetlepel rode peperpuree (Turks: biber salcasi)
– halve citroen
– 2 theelepels paprika vlokken
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel zout
Ter decoratie
– een scheutje granaatappel siroop
– stukjes peterselie
– walnoten
– citroenschijfjes
– olijven

 

Bereidingswijze
Snijd de tomaat, groene peper, ingemaakte peper, ui, peterselie in hele kleine stukjes. Neem een schaal en doe hier de tomaat, groene peper, ui en peterselie in. Snijd de knoflook in kleine stukjes en pers het sap eruit door het te stampen. Het stampen kun je eenvoudiger maken door een snufje zout toe te voegen aan de knoflook. Voeg het sap toe aan de schaal met de ingrediënten. Zorg dat de knoflook heel fijngesneden is, voordat je het ook bij de overige ingrediënten toevoegt. Neem een klein kommetje. Voeg de olijfolie en rode peperpuree toe. Roer alles goed door elkaar totdat de rode peperpuree bijna in de olijfolie is opgelost. Pers het sap van de citroen en giet dit in de saus. Roer even goed door.
Giet de saus in de schaal met de overige ingrediënten. Voeg ook de theelepels zwarte peper, paprikavlokken en zout toe. Kneed het mengsel goed door elkaar met jouw handen. Haal twee-derde deel van dit mengsel door een mixer zodat dit deel van de Meze minder grof wordt. Meng dit deel vervolgens weer met de (grovere) rest. Serveer je Acili Ezme op een bord en dresseer dit met bijvoorbeeld een scheutje granaatappel siroop, citroenschijfjes, olijven, stukjes peterselie of een paar walnoten.

juli 19, 2018